Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2018

Verdeelde raad wil toch doorzetten


Permanent wonen in vakantiehuisjes

Nieuwkoop – Permanent wonen op recreatieparken moet mogelijk worden. Hierover was een raadsmeerderheid het donderdag 1 februari eens. Maar zo'n wijziging mag niet ten koste gaan van het aantal huizen, dat Nieuwkoop bij mag bouwen. Hiervoor moet de gemeente toestemming krijgen van de Provincie Zuid-Holland.

Veel vakantiehuisjes op de parken worden al tientallen jaren permanent bewoond. De besturen van verschillende vakantieparken zijn al jaren bezig om toestemming te krijgen, dat deze mensen er ook legaal mogen zitten. Hiervoor is het nodig, dat die huisjes en huizen een 'permanente woonbestemming' krijgen. Voordeel voor de eigenaren is, dat zij hun bezit later waarschijnlijk voor een hoger bedrag kunnen verkopen, dan als het om een vakantiehuisje zou gaan.

Het grootste struikelblok is echter de Provincie Zuid-Holland. Deze instantie is helemaal niet zo happig om permanente bewoning toe te staan in de vakantieparken. Én de Provincie heeft een behoorlijke troef in handen; deze overheidsinstantie kan bepalen, dat het aantal vakantiewoningen dat omgezet wordt naar permanente huizen afgetrokken wordt van het totaal aantal huizen dat Nieuwkoop bij mag bouwen. En dat ziet de gemeenteraad weer niet zitten, want zo'n maatregel scheelt de gemeente heel veel geld aan inkomsten.

Het liefst hadden coalitiepartijen VVD, SBN en D66 gezien, dat de gemeenteraad unaniem in zou stemmen met het besluit om permanent wonen op recreatieparken mogelijk te maken. Maar zij stemden niet in met een amendement van CDA , Natuurlijk Nieuwkoop en SGP/ChristenUnie om eerst met de Provincie te praten en dan pas maatregelen te nemen om het legaal wonen in recreatieparken daadwerkelijk mogelijk te maken. En dat was voor het CDA reden om tegen het voorstel te stemmen. Raadslid Kees Egberts: ,,Dit voorstel is een fopspeen. Het lijkt interessant, maar we moeten eerlijk zijn. De kans is groot dat deze visie niet haalbaar is. Het zal meer onduidelijkheid geven voor de bewoners.''