Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2007

Afrikaanse vlam brandt nog hevig bij Arno Bos

Noordwijker (58) emigreert naar Ghana

NOORDWIJK – Veel mensen die de leeftijd van 58 hebben bereikt, zitten al stiekem te kijken naar de datum van hun pensionering. Arno Bos, bestuurslid van de Stichting Ontwikkelingssamenwerking Noordwijk en onder meer oud gemeenteraadslid voor de PvdA, behoort zeker niet tot die categorie. Hij vertrekt op 17 september naar Ghana om daar de lokale bevolking met eigen handen en gereedschap te helpen. “Maar het zou mooi zijn als ik daar niet met lege handen naar toe ga.”

Door Joep Derksen

Het huis van Bos is praktisch leeg: al zijn spullen staan al in een container, klaar om naar Afrika verscheept te worden. Na jaarlijks enkele malen naar dit verre continent te gaan heeft hij er zijn hart verloren. Niet alleen aan zijn Ghanese vrouw Bernice, maar ook aan de bevolking, het landschap en de manier van leven die daar plaatsvindt.

Al dertig jaar lang heeft hij meegeholpen om allerlei projecten op te zetten in Afrika om de bevolking daar een beter leven te geven. Zo zijn dankzij de actie Noordwijk-Bovenvolta enkele scholen gebouwd in Burkina Faso, waarbij de kinderen tevens praktijkervaring opdeden en ook kippen en varkens werden gehouden, zodat die schoen zichzelf kon bedruipen. Bos: “Nu, pas drie decennia later, heeft de schoolleiding voor het eerst weer aangeklopt om te vragen of we hen financieel kunnen bijstaan. Na dertig jaar is het schoolmeubilair en het dak meer dan versleten. Ik hoop dan ook dat de gemeente Noordwijk dit keer net zo ruimhartig zal zijn als ze in de jaren zeventig was.”

Bos heeft ook al vele tientallen vrouwen geholpen om financieel zelfstandiger te worden. Zo is er het parelhoenderproject in Ghana: “Dit is een cooperatie van vrouwen die daar op hun eigen moestuin werken en de opbrengst kunnen gebruiken voor zichzelf en hun kinderen. Het gaat hier vooral om vrouwen die alleen zijn of waarvan de man is gestorven.” Ook heeft Bos projecten in Sierra Leone, Kameroen en Somalie opgezet: “In dit laatste land adviseer ik de bevolking en geef land- en tuinbouwles. Zo doen de mensen kennis op om een geitenhouderij of bijenteelt op te zetten.”

De actieve man gaat zeker niet op zijn achterste zitten, want naast het feit dat hij zijn twee handen flink laat wapperen, zet hij ook nieuwe initiatieven op: “Ik stimuleer processen zoals het begeleiden en sturen van minikredietprojecten, maar blijf verder wel op de achtergrond. Ik help de bevolking om het meer uit de natuurlijke middelen te laten halen die hen ter beschikking zijn. Europa heeft zich namelijk ontwikkeld tot wat het nu is over een periode van 300 jaar en Afrika kan dat echt niet sneller doen.”

Hij vervolgt: “Er zijn veel natuurlijke materialen, zoals bamboe waar gebouwen mee gebouwd kunnen worden of silan, waar perfecte hekken en afscheidingen van gemaakt worden. Dat wil ik stimuleren. Ook projecten als het Family Poultry Project, waarbij nu al 32 vrouwen extra geld verdienen en volgend jaar nog eens 100 vrouwen meer een beter leven kunnen krijgen.”

Gaat Bos nog wat missen uit Nederland? “Niet echt, ik neem mijn sigaren, koffie en drop mee en de kaas gaan we zelf maken. Ik eet al jaren alleen Afrikaans eten en verder heb je in Afrika ook niet veel nodig. Wel hoop ik dat de gemeente de school in Burkina Faso, die ze zelf hebben gefinancierd nogmaals financieel ondersteunt. Die scholen draaien al 28 jaar zelfstandig en wij voelen ons als bestuur van de SON moreel verplicht om hen te helpen. Hopelijk denkt de Noordwijkse politiek hier hetzelfde over. De projecten die wij opzetten, doen we namelijk ter plekken en in directe samenwerking met de lokale bevolking. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Tsunami-activiteiten waar vele blikken doctorandussen worden opengetrokken, zij eersteklas vliegen en voor tienduizenden euro’s een rapport opmaken, terwijl er een jaar later nog geen flikker is gebeurd. De SON doet het kleinschalig en direct, waarbij er geen geld aan de strijkstok blijft hangen.” Nee, de vlam van Bos is zeker niet gedoofd.

Bijdragen aan dit project kunnen overgemaakt worden aan: Stichting Ontwikkelingssamenwerking, Postbanknummer: 4060600.